عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه تأثیر سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
2-2-1-3- افشای اجباری اطلاعات
افشای اجباری اطلاعات معمولاً از طریق قوانین کشوری حاکم بر روابط تجاری و قوانین و قواعد تدوین شده سازمانهای حرفهای مصوب و لازمالاجرا میگردد. این قواعد صرفنظر از خصوصیات شرکتها مانند اندازه شرکت، سال مالی، سیستم حسابداری، منابع تأمین مالی و سایر عواملی که ممکن می باشد بر رویههای افشاء اثرگذار باشد، بایستی اعمال گردد. به تعبیری دیگر افشای اجباری به جنبههایی از اطلاعات اطلاق میگردد که میبایست در نتیجه وجود بعضی قوانین، قواعد یا قراردادهای موضوعه بازار سرمایه و نهادهای حرفهای حسابداری از طریق صورتهای مالی گزارش گردد. هدف اصلی افشای اجباری تامین نیازهای اطلاعاتی بهره گیریکنندگان و اطمینان بخشی به آنان در مورد کیفیت تولیدات و خدماتی می باشد که میبایست مطابق استانداردهای موجود عرضه گردد. افشاء اجباری غالباً از طریق صورتهای مالی سالانه، گزارشهای میان دورهای، صورتهای مالی تلفیقی و گزارشهای حسابرسی صورت میپذیرد (مدهانی، 2009).
2-2-1-4- افشای اختیاری اطلاعات
نظریهی افشای اختیاری اظهار میدارد که مدیران، در صورت فزونی منافع افشا بر هزینههای آن، اطلاعاتی از شرکت را که تحت مدیریت خود دارند، افشا خواهند نمود (هیتزمن و همکاران [1]،2010). افشای اختیاری، افشای اطلاعاتی فراتر از تعهدات قانونی می باشد که به وسیله نهادهای قانونگذار تدوین شده می باشد. مدیریت به مقصود افزایش اعتبار گزارشات مالی میتواند به افشای اختیاری اطلاعات بپردازد. اطلاعات مفید و مربوط تهیه شده از طریق افشای اختیاری، فرآیند تصمیمگیری سرمایهگذاران را بهبود میبخشد و سایر بهره گیری کنندگان از افشای اطلاعات شرکت را در جایگاه مناسبتری برای تخصیص منابع اقتصادی قرار میدهند (مدهانی،2009).
استانداردهای حسابداری اگرچه حداقل اندازه افشای لازم را الزام نموده اند، اما افشای اختیاری اطلاعات اضافی را محدود ننمودهاند. به عنوان مثال شاخصهای غیر مالی مفید که برای قضاوت پیرامون اثربخشی و اندازه موفقیت مؤسسه در تحقق اهداف سازمانی مفید هستند و یا شاخصهایی که ارتباط بین وضع موجود و منافع آتی را عیان میسازد از آن جمله می باشد. چنانچه مدیریت با ارائه اطلاعات اضافی بتواند رهنمودهایی در خصوص تحقق اهداف کوتاه مدت و بلندمدت سازمانی و استفادۀ بهینه از منابعی که در اختیار داشته می باشد، ارائه نماید و تصویر روشنی از دورنمای تصمیمات خود گزارش نماید، چه بسا بتواند انتقادات سرمایه گذاران در خصوص عملکرد جاری را برطرف و آنها را نسبت به آینده مؤسسه امیدوار سازد. بدین ترتیب افشای اختیاری به سرمایه گذاران کمک میکند که از تدابیر تجاری مدیریت مطلع شوند (ایزدی نیا،1377).
مطالعات نظری انجام شده در مورد افشای داوطلبانه، با فرض وجود اطلاعات قابل اتکا و صفر بودن هزینه افشا نشان میدهد، صرفاً شرکتهایی از افشای اطلاعات امتناع میکنند که بدترین اطلاعات ممکن را دارند. اما در صورت وجود هزینه های افشا، تنها شرکتهایی که افشای اطلاعات آنها فزونی منافع اقتصادی بر هزینه ها را به دنبال دارد، به افشا میپردازند. اغلب اظهار میگردد که این منافع، شامل منافع بازار سرمایه ناشی از کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می باشد. به بیانی دیگر، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی موجب بالا رفتن ارزش سهام و نقدشوندگی، رغبت و علاقه سرمایه گذاران نهادی و واسطه های مالی به سرمایهگذاری و پایین آمدن هزینههای تأمین مالی برون سازمانی میگردد ( کاشانی پور و همکاران، 1388).
تحقیقات حسابداری در ارتباط با سیاست های افشای شرکتها پیدایش خود را با نتایج اصلی گروسمن[2] و میلگروم[3] (1981) آغاز کرده می باشد و افشای کامل زمانی حاصل میگردد که: (1) افشاسازی بدون هزینه باشد. (2) سرمایه گذاران بدانند که شرکت دارای اطلاعات محرمانه می باشد. (3) شرکت میتواند حق به جانب اطلاعات محرمانه را برای سرمایه گذاران افشا کند. (4) تمام سرمایه گذاران به روشی یکسان به افشای شرکت واکنش نشان میدهند. (5) شرکت میداند افشای اطلاعات محرمانهاش با واکنش سرمایه گذاران مواجه خواهد بود. افشای کامل با حل کردن این استدلال ها صورت میگیرد.
[1]. Heitzman et al
[2]. Grossman
[3]. Milgrom
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سؤال پژوهش:
- آیا سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری تأثیرگذار می باشد؟ و بین آنها ارتباط معناداری هست؟