عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه تأثیر سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
3-9-3-3- تعیین صحت مدل رگرسیون و مطالعه تأثیرمدل ارائه شده
جهت مطالعه تعیین صحت مدل رگرسیون و مؤثر بودن مدل ارائه شده میبایست وجود سه شرط زیر را در مورد باقیماندهها با در نظر داشتن نمودارهای خروجی توسط نرم افزار Eviews مطالعه نمود:
- باقیماندهها نرمال باشند.
- واریانس باقیماندهها ثابت می باشد.
- باقیماندهها مستقل باشند.
با در نظر داشتن نمودار هیستوگرام و نمودار احتمال نرمال، میتوان نرمال بودن باقیماندهها را مطالعه نمود. همچنین به مقصود مطالعه شرط دوم از نمودار پراکندگی بهره گیری میگردد. در این نمودار مقادیر باقی ماندهها پیش روی مقادیر پیشبینی ترسیم شده می باشد. در صورتی که الگوی خاصی در مورد نقاط رسم شده حول محور صفر نظاره نشود، میتوان نتیجه گرفت که واریانس باقیماندهها ثابت می باشد.
به مقصود مطالعه شرط سوم دو راه حل پیشنهاد میگردد:
اول اینکه با در نظر داشتن نمودار ارائه شده، درصورتی که الگوی خاصی در مورد نقاط رسم شده حول محور صفر نظاره نشود، میتوان نتیجه گرفت که باقیماندهها مستقل میباشند.
دوم با در نظر داشتن آماره دوربین واتسون محاسبه شده در جدول میتوان موضوع مستقل بودن باقیماندهها را مطالعه نمود. شرط مستقل بودن به صورت زیر میباشد:
1.5<Durbin-Watson<2.5
3-9-4- آزمون دوربین – واتسن[1]
یکی از مفروضاتی که در رگرسیون مد نظر قرار می گیرد، استقلال باقی مانده ها (تفاوت بین مقادیر واقعی و مقادیر پیش بینی شده توسط معادله رگرسیون ) از یکدیگر می باشد . در صورتی که فرضیه استقلال باقی مانده هارد گردد و باقی مانده هابا یکدیگر همبستگی داشته باشند امکان بهره گیری از رگرسیون ندارد. به مقصود مطالعه استقلال باقی مانده هااز یکدیگر از آزمون دوربین – واتسن بهره گیری می گردد که آماره آن به کمک ارتباط زیر محاسبه می گردد در این ارتباط اندازه باقی مانده هادر دوره زمانی t و اندازه باقی مانده هادر دوره زمانی قبل t می باشد .
اگر همبستگی بین باقی مانده هارا با ρ نشان دهیم در این صورت آماره دوربین- واتسن به صورت زیر محاسبه می گردد:
مقدار آماره این آزمون در دامنه 0 تا 4+ قرار دارد زیرا :
اگر ρ =0 آن گاه DW = 2 خواهد بود که نشان می دهد باقی مانده ها از یکدیگر مستقل هستند.
اگر ρ = 1 آن گاه DW=0 خواهد بود که نشان می دهد باقی مانده ها دارای خود همبستگی مثبت هستند.
اگر ρ = -1 آن گاه DW=4 خواهد بود که نشان می دهد باقی مانده هادارای خود همبستگی منفی هستند.
چنانچه این آماره در بازه 1.5 تا 2.5 قرار گیرد فرض صفر آزمون (عدم همبستگی بین باقی مانده ها) پذیرفته میگردد و اگر این طور نباشد فرض صفر رد می گردد (همبستگی بین باقی مانده ها).
[1]. Durbin-Watson test
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سؤال پژوهش:
- آیا سطح افشای اختیاری بر مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری تأثیرگذار می باشد؟ و بین آنها ارتباط معناداری هست؟